NORDOST "We Got The Power" demo avond bij Hifi Solutions

Onderwerp: stroomkabels en accessoires van Nordost.
Plaats van handeling: de High-End luisterstudio van Hifi Solutions aan Muiderstraat 15 te Amsterdam.
Gastheren: Erwin Verschoor, importeur van Nordost bij Hifinesse en het team van Hifi Solutions.
Sprekers: Bjorn Bengtsson en Alex Brady, product trainers bij Nordost.
Uw verslaggever: Theo Wubbolts.


Het uitpakken van de spullen, lol bij  Alex Brady.

Bjorn Bengtsson
Bjorn Bengtsson - Nordost

Conform de tekst van de uitnodiging: “Er zal speciale aandacht zijn voor het belang van goede stroomkabels en stekkerblokken. Tevens komen de Qv2 en Qk1 van QRT aan bod en licht Bjorn het gebruik van Sort Kone’s ter voorkoming van resonantie(s) toe.”, waren de stoelen in de luisterkamer al ras bezet.

NordostS
Een greep uit de gebruikte materialen van Nordost .

Rick Oldersom van Hifi Solutions heette de toehoorders van harte welkom en overhandigde het (spreek)stokje aan Bjorn, een in vrijwel accentloos Engels sprekende Zweed. Ook sprak hij de woorden zonder doorhalingen uit, wat in het geschreven Zweeds nogal een gebeurt en zeker iets wat de tekstverstaanbaarheid ten goede kwam.

Hij gaf ook maar meteen antwoord op de nog niet gestelde vraag waar toch die wat cryptische naam Nordost vandaan komt: heel eenvoudig. Nordost is gevestigd in de staat Massachusetts, gelegen in het noordoosten van de Verenigde Staten, alwaar de fabriek gevestigd is. Bjorn: “Alles, maar dan ook alles, tot en met het trekken van de geleiders, wordt hier in eigen beheer gedaan.” Waarvan acte.


Bjorn Bengtsson neemt de tijd voor de demonstraties!

Focus van deze workshop lag in de vraag of de stroomvoorziening van elektronica nu wel echt zo kritisch is en of de accessoires om ongewenste resonanties die optreden in apparatuur er echt toe doen. De scepsis is niet van de lucht, zo te zeggen. Vragen die niet alleen menig muziekliefhebber bezighouden, maar ook fysici, elektronici en wellicht wat op de achtergrond opererende technici van elektriciteitsmaatschappijen. En niet in de laatste plaats natuurlijk de toehoorders van deze avond, waaronder uw verslaggever.

Bjorn haalde een treffende vergelijking aan met heel eenvoudig fenomeen: het water uit de kraan. Dankzij de druk die áchter de kraan wordt aangebracht, dan wel via de watertoren of de pomp, stroom het in de spoelbak, de gootsteen, de emmer of het glas. Heel gewoon, je denkt er niet eens meer bij na. Met het aansluiten van je apparatuur aan het lichtnet is het een heel ander verhaal. De versterker, CD-speler, netwerkspeler of wat dan ook, ‘trekt’ stroom uit het lichtnet. Een bijna omgekeerde situatie dus. Vandaar dat die eerste twee meter stroom- of lichtnetkabel er wel degelijk toe doen. Wat er áchter de wandcontactdoos gebeurt is namelijk van een andere orde, namelijk een harde kern die ampères kan leveren. “Power is the name of the game!”, om Bjorn’s relaas nog maar eens kort in krachttermen te vatten…


De demonstraties van Bjorn Bengtsson zijn erg goed!

Dankzij het uitgebreide portfolio van lichtnetkabels van Nordost, luisterend naar de illustere namen als ‘Blue Heaven’, ‘Red Dawn’, ‘Heimdall 2’, ‘Frey 2’, ‘Tyr 2’ en ‘Valhalla 2’ – uiteraard oplopend in kabelgeometrie, aantal geleiders en afwerking – werden de verschillen met muziekvoorbeelden hoorbaar aangetoond, en wel duidelijk hoorbaar! Eigenlijk beter gezegd: het waren verbeteringen. Afbeelding, autoriteit, definitie en stereobeleving namen toe, al vanaf de eerste lichtnetkabel tot en met de laatste!

Bjorn poneerde terecht op een vraag uit het publiek dat luisteren naar ‘groot orkest’ moeilijk is voor de meesten. Enerzijds is de weergave thuis vaak de referentie, anderzijds zijn verschillen in een complex signaal heel moeilijk te duiden. Liever draaide hij bijvoorbeeld Shelby Lynne ‘Anyone Who Had a Heart’, Tom Waits ‘Long Way Home’, Natalie Merchaut ‘San Andrea Fault’, Nick Cave & the Bad Seeds ‘Jubilee Street’ en London Grammar ‘Hey Now’. Stuk voor stuk fragmenten die de zaal er met de oren bijsleepte. Stemmen en eenvoudige instrumentatie, dáárop was zeer goed te horen wat goede stroomvoorziening kan uitrichten in een set-up.

Een andere kritische noot: “Waarom levert de fabrikant van het apparaat dan zo’n knullig kabeltje?”. Ook hierop had Bjorn een antwoord. “Heel eenvoudig. Het is wettelijk verplicht om een lichtnetkabel mee te leveren bij een elektrisch apparaat. In Europa, in de V.S. in de hele wereld. Het apparaat moet gewoon werken. Hierdoor wordt het een sluitpost en dan weet je het wel…”.


Tijdens de  pauze wordt er lekker gekletst onder het genot van een drankje.

Na de pauze kwamen ook de producten voor stroomdistributie – zeg maar gewoon de verdeeldozen – en de ontkoppelsystemen aan bod. Ieder product dat Bjorn en Alex ten tonele voerden gaf een hoorbare verbetering. Wederom weer meer autoriteit, ‘lucht’ en subtiliteit en openden daarmee de oren van de aanwezigen. Wow, en ook bij mij…


De Nordost Sort Kone geeft een duidelijk hoorbare verbetering.

En zo werd deze workshop een reis door het productportfolio van Nordost. Een reis die gezien het late tijdstip afgerond moest worden, want je weet toch dat muziekliefhebbers het tot in de late uurtjes vol kunnen houden om over hun hobby te discussiëren dan wel van gedachten te wisselen. Onthoud in ieder geval: kabels doen er wel degelijk toe. En hoe!
Wil je meer weten over de producten van Nordost, dan is het team van Hifi Solutions geëquipeerd, deskundig en behulpzaam om je set naar een hoger plan te tillen. Zeg maar van de Eerste naar de Eredivisie…


Wanneer de workshop ten einde is, dan komen de verhalen pas echt op gang :-)
Uw verslaggever:
Theo Wubbolts.

Leave a Reply

Sorry, you must be logged in to post a comment.